Simning

Hundsim är en rolig, kontrollerad och avlastande träningsform som skonsamt bygger upp hundens styrka, kondition, balans, och rörlighet. Det är ett utmärkt sätt att förebygga skada och ohälsa och en hund med god grundstyrka och kondition har dessutom bättre marginaler om olyckan väl är framme. 

Ledproblem är tyvärr ett växande problem bland våra hundar idag. För äldre hundar med ex artros är simningen en skonsam motionsform där de får en chans att bygga upp sin muskulatur, sin kondition samt öka sin rörlighet utan att belasta sina leder. För hundar med övervikt är sim det ultimata sättet att gå ner i vikt utan att slita på kroppen.

Även hundar som behöver öva upp sin simteknik är välkomna till oss.

Friskvårdssim passar dig med frisk hund eller hund med vissa kroniska besvär, ex artros. Du kan välja att simma på egen hand eller med instruktör. För att simma din hund på egen hand behöver du först ta ett s.k. ”simkörkort”. 

Oavsett av vilken anledning du kommer till oss så arbetar vi alltid utifrån varje unik individ. Vårt mål är alltid att alla hundar skall ha en sån bra upplevelse som möjligt när de introduceras i poolen. Det vi vill säkerställa är att man kan simma sin hund på ett säkert sätt och undvika skador.

Simkörkortskurs

Innan du och din hund kan simma på egen hand hos oss behöver du först gå en simkörkortskurs.  Kursen består av fem tillfällen. Här får du lära dig att simma din hund på egen hand. Vi går även igenom hur simmet fungerar, ordnings- och säkerhetsrutiner samt enklare stretchövningar. Efter avslutad kurs kan du fortsätta simträningen på egen hand med vårt frisimskort.

Har du redan erfarenhet av att simma din hund från en annan anläggning så behöver du inte gå en ny simkörkortskurs. Du bokar då i stället ett simtillfälle med instruktör för en introduktion hos oss och därefter kan du boka frisim.

Självsim

Efter genomförd simkörkortkurs kan du boka simträningen på egen hand. Under 45 minuter simmar, duschar och stretchar du din hund själv. Du kan betala per tillfälle eller spara pengar genom att köpa 5, 10 eller 20-kort för frisim. Du bokar dina tider själv via vårt bokningssystem.

Friskvårdssim med instruktör

För dig som behöver fortsatt hjälp och stöd i simträningen går det att boka sim med instruktör. Då ingår även kortare stretching  och vid behov vibrationsträning efter simpasset. Totalt 45 min/tillfälle.

Simning som rehab

Simträning är en utmärkt rehabiliteringsform för många typer av skador och besvär.

En rehabplan sätts samman utefter era förutsättningar  och all simträning sker med instruktör och på inrådan/remiss från veterinär. Beroende på problem och individ kan behandlingen kombineras med andra behandlings- & träningsmetoder. Tänk på att ta kontakt med ditt försäkringsbolag då simträning många gånger täcks av hundförsäkringen.

Att låta din hund simma har flera positiva effekter:

  • Ökad blodgenomströmning och därmed påskyndad läkning
  • Återskapar, snabbt och effektivt, muskulär symmetri efter ojämn belastning
  • Bidrar till snabb muskulär återhämtning
  • Bidrar till  effektiv muskeluppbyggnad
  • Bidrar till snabb och skonsam återuppbyggnad av  konditionen
  • Utmärkt aktiveringform vid understimulans och stress  i samband med skada & sjukdom